Velkommen
til sol, luft,

sjø og lys!

 

Skal du kjøpe bolig kan du velge å bo i et urbant bymiljø, eller du kan velge å bo landlig. Bare en sjelden gang kan du få både i pose og sekk – slik du gjør i Bukkeleitet.

Boligene ligger vestvendt i en grønn og fredelig grend med kort vei til sjø og populære badeplasser. Her er ingen gjennomgangstrafikk, men du har kort vei til kollektivtransport og innfartsåren til Bergen. Samtidig er det bare noen minutters spasertur til Sartor Senter der du finner et rikt utvalg av butikker, serveringssteder, servicefunksjoner og opplevelser.

Byggestart ny Sotrabro 2017

 

I dag tar det 15 minutter å kjøre fra Straume til Bergen sentrum, og 20 minutter til Kokstad, Sandsli og Flesland flyplass. Planer om ny Sotrabro vil bringe Straume enda nærmere jobb- og fritidstilbud i andre deler av Bergensregionen.

 

Tett på fjord og fjell

 

Fra Bukkeleitet er veien kort til flotte naturområder både på land og til sjøs.

Skjærgården er skjermet og frister til seiling, padling, bading og sjøliv sommers tid. Ran seilforening har et god tilbud både for barn og erfarne seilere. Tar du kajakken på biltaket, er veien kort til kyst- og havområdene fra Korsfjorden i sør til Hellesøy i nord.

 

Byutviklingen har nådd Straume. Næringsparken er i rivende utvikling, barnehage- og skoletilbud er godt og mulighetene for en aktiv og variert fritid er store for både barn, ungdom og voksne. Du skal lete lenge etter en idrettspark med et like variert og kvalitetsfylt tilbud som Straume idrettspark. Her kan du velge mellom anlegg for utendørs og innendørs aktiviteter. Fotballbanene ligger på rekke og rad, både med og uten tak over. Og i sentrum finner du Sotra Arena, en storstue for idrett og andre aktiviteter, som få andre steder på Vestlandet kan vise til.

Mange muligheter for en aktiv fritid

Ved Straume er det bygget ut gode turveier med lys for rolige turer eller jogging. På andre siden av straumen finner du Liatårnet og turområdene rundt Fjell festning med turveier og stinett knyttet til Nordsjøløypen.

Cornelius på Holmen

Kun 2,4 Nautiske Mil unna med båt gjennom sund og forbi øyer ligger den unike restauranten Cornelius på Holmen.  Den ble grunnlagt av sjømatentusiasten Alf Roar Sætre og diplomkokken Odd Einar Tufteland i 2003.

Cornelius >>

Sotra på Youtube

Sildefisket i Straumesundet

Det var nærheten til sjøen som gjorde Straume og de andre gårdene på Litlesotra verdifulle. Straumen mellom Litlesotra og Bildøy var et skattkammer i gode tider. Og det gjaldt å forsvare rettighetene sine.

 

Tingbøkene forteller om uenighet om hvem som hadde rett til å samle skjell på en grunne ute i straumen. Både i 1689 og 1739 var saken oppe på tinget. Brukere på Kolltveit, Foldnes, Knappskog og Spjeld gjorde alle krav på å få sanke skjell til agn på grunnen. Tvisten endte med at saksøkerne ble dømt til å betale «til de fattige her udj skibreedet 1 mrk 8 sk inden 14 dage…» i tillegg til saksomkostninger.

 

Brukerne på Straume hadde også rett på landslott av fisket i Straumsundet. I år med godt sildefiske kunne dette bli en viktig inntektskilde. Heradskommisjonen noterte på 1860-tallet at sildefisket ga Straume en landslott på fem spesidaler. Nå hadde det seg likevel slik at brukerne lenger nord i Straumsundet hadde betydelig større landslott. Forklaringen er nok at silden kom i større mengder nordfra enn sørfra og at fisket nord for sundet kastet mer av seg.